Întrebări frecvente

Extras din carte Parfumuri și tonuri (Emilie Trepková, František Vonášek, MAXDORF 1997)
 1. Ce este parfumul, apa de toaletă și apa de colonie?

Parfumul conține 15 până la 30% din compoziție, parfum de toaletă sau Eau de parfum 8 până la 15% din compoziție, apa de toaletă sau Eau de toilette 4 până la 8% din compoziție în alcool concentrat. Apa de colonie (Eau de cologne) conține 3 până la 5% din compoziție în alcool diluat, adesea de 70% alcool (conține 70% etanol).
2. Cum să alegi parfumul potrivit sau un produs similar?

Mai ales după bunul plac. Nu alegem niciodată un parfum în funcție de o „mostră” pregătită prin aplicarea unui parfum sau a unui produs similar, de exemplu pe un tampon de bumbac sau un capac de pulverizare, care este lăsat apoi liber în aer pentru o lungă perioadă de timp. Un astfel de parfum „eșantion” nu corespunde mirosului produsului într-un pachet închis.
3. Este adevărat că același parfum are miroase diferit în funcție de utilizator?

Da este adevărat. Fiecare persoană are un miros specific. Depinde de proprietățile pielii sale, de modul în care se hrănește și de obiceiurile sale de viață. Un parfum care miroase foarte plăcut la un utilizator poate avea un efect ușor diferit asupra pielii altui utilizator.
4. Mirosul parfumului se schimbă dacă utilizatorul consumă, de exemplu, mâncare picantă?

Mirosul parfumului nu se schimbă, dar mirosul pielii se schimbă, aceasta emanând mirosul transformării metabolice a alimentelor ingerate. Această schimbare este motivul pentru care, în combinație cu mirosul parfumului, impresia generală este diferită de mirosul parfumului în sine.
5. Ne poate afecta parfumul starea de spirit?

Da, foarte mult. Parfumul are un efect imediat asupra echilibrului mental. Un miros plăcut îți poate îmbunătăți starea de spirit foarte repede, dar dimpotrivă, un miros pătrunzător, foarte intens irită starea de spirit și poate provoca, de asemenea, anumite probleme.
6. Există parfumuri cu efect erotic?

Practic nu, cel puțin nu în sensul unui afrodiziac cu acțiune imediată. Dar mirosul plăcut folosit de persoana care este obiectul interesului are efect seducător. Însă, cu cât parfumul este mai proaspăt sau mai fructat, cu atât sunt mai slabe așa-numitele efecte seducătoare.
7. Există reguli privind modul de utilizare a parfumului?

Da. Parfumul nu ar trebui să aibă un efect „deranjant” asupra persoanelor din jurul nostru. Principiul că mai puțin este uneori mai mult se aplică aici mai mult decât oriunde altundeva. În timpul zilei este de dorit să folosim apă de toaletă sau apă de colonie. Parfumul în sine trebuie utilizat numai pentru ocazii speciale și festive. Este recomandabil să alegem parfumuri și în funcție de anotimp. Pentru zilele calde de vară, sunt ca și create parfumurile florale sau cu tonuri citrice proaspete și numeroasele modificări ale acestora. În anotimpurile reci, se folosesc parfumuri balsamice și orientale mai grele. Desigur, aceasta nu ar trebui să fie regula de fier. Fiecare femei ar trebui să se ghideze după propriul gust și de modul său de viață.
8. De ce să nu folosim mai mult de un parfum în același timp?

Fiecare parfum este un întreg armonic. Dacă se utilizează în același timp un preparat diferit și cu intensitate diferită, rezultatul este adesea o dizarmonie, care poate crea o impresie neplăcută în complexul său.
9. Cum și cu ce ocazii trebuie „purtat” parfumul?

Este în primul rând o chestiune de concentrația conținutului. Dacă celebra picătură se aplică în spatele lobului urechii, este de obicei înțeleasă ca un parfum. În general, parfumul se aplică în locurile în care există cele mai multe capilare sanguine sub piele, adică în orificiul cotului, dar și la încheieturi - în locurile în care pielea este cea mai caldă și unde mirosul parfumului se dezvoltă pe deplin. Parfumul se aplică și pe păr, chiar deasupra scalpului. Parfumul excelează extrem de bine pe articolele de îmbrăcăminte realizate din materiale naturale și pe blănuri, dar nu se recomandă aplicarea acestuia, de exemplu, pe componentele vestimentare albe și de culoare deschisă, în special nu pe mătasea naturală.
10. Cât timp poate fi folosit un parfum și cum putem ști că nu mai este complet în regulă?

Dacă sticla de parfum nu este expusă la lumina soarelui și la temperaturi mai mari de aproximativ 20 ° C, acesta va rezista o jumătate de an sau mai mult. Parfumul din sticla originală nedeschisă rezistă și mai mult de un an. Parfumul, a cărui culoare se schimbă, de obicei la o nuanță mai închisă și în jurul capacului se formează urme de sedimente, parfumul este de obicei vechi. Și mirosul acru și rășinos semnalează, de asemenea, că parfumul sau un alt produs similar a ajuns la sfârșitul duratei sale de viață.
Genealogiile parfumurilor

Conform celei mai recente metode de sortare, recunoaștem următoarele grupuri de parfumuri: (sistem de sortare dezvoltat de grupul Haarmann - Reimer). Parfumurile diferitelor mărci sunt împărțite în 6 grupuri principale cu subgrupuri.

 

floral
(în special parfumurile de damă)

verde floral (de ex. Chanel No.19)
fructat floral (de ex. Givenchy Amarige)
proaspăt floral (de ex. Dior - Diorella, Diorissimo)
floral - fantezie (N. Ricci L'Air du Temps, Anais)
floral aldehidă (de ex. Chanel No.5)
dulce floral (de ex. Dior - Poison)

oriental
 (femei și bărbați)

Dulce oriental - chihlimbar (de ex Dior - Dune)
condimentat oriental (YSL - Opiu)

Cipru (chiparos)
(femei și bărbați)

fructe de chiparos (de ex. Joop Femme)
animal floral cipru (de ex. Dior - Miss Dior)
floarea chiparosului (de ex. Paloma Picasso)
chiparos proaspăt (de ex. Halston)
verde cipru (de ex. Dior - Fahrenheit)
chiparos lemnos
chiparos năbuc (piele)
chiparos tutun
chiparos conifer (de ex. Guy Laroche - Drakkar Noir)

Fouger (citește: fujer)
(mai ales pentru bărbați)

fouger proaspăt (de ex. Davidoff Cool Water - pentru bărbați.)
fouger floral (de ex. Paco Rabanne Pour Homme)
fouger lemnos (de ex. Kouros)
fouger dulce - chihlimbar (de ex. Brut)

citrice
(mai ales pentru bărbați)

citric floral (de ex. Dior - Eau Sauvage)
fantezie cu citrice (de ex. Armani pour Homme)
verde citric (de ex. Guy Laroche - Drakkar)

lavandă
(mai ales pentru bărbați)

lavanda proaspătă (de ex. Yardley, Avon, Shiseido)
lavandă picantă (de ex. Halston 101)

X - mosc

parfumurile de mosc pot fi utilizate universal în toate categoriile


Parfum floral

Verde floral
    Conține în principal elemente de parfum, cum ar fi iris, galbanum (rășină obținută din unele plante de morcovi iranieni și africani). Parfum proaspăt (emancipat).
Floral fructat
    Conține în principal elemente aromatice, cum ar fi ananas, piersică, cais, cassis (coacăz negru), măr. Aceste parfumuri tind să aibă o componentă foarte puternică de fructe.
Floral proaspăt
Conține în principal elemente parfumate, cum ar fi crinul văii, narcisul, zambila, floarea de portocal. Se poate adăuga și bergamotă, iasomie sau chiar mirosul de iarbă verde proaspătă. Mirosul florilor de primăvară.
Fantezie - floral - florală
    Conține în principal elemente de parfum, cum ar fi trandafir, iasomie, ylang-ylang, narcis, tuberoză, iris, garoafe. Mirosurile romantice blânde pe care le conțin de obicei numeroase uleiuri esențiale de flori. Așa-numitul parfum al florilor albe este creat prin diverse combinații. Parfumul acestor flori este cald până la narcotic. (De ex. Cacharel Anais Anais).
Aldehidă florală
    Elementele florale sunt combinate aici în special cu un grup de aldehide alifatice. O aldehidă (din cuvintele alcool și dehidrogenat) este un compus organic incolor care se formează prin oxidarea sau deshidrogenarea alcoolului. Aceste parfumuri sunt elegante și tipic feminine. Cel mai faimos este Chanel No.5.
Floral dulce
    Creații intense de parfumuri compuse din cele mai grele parfumuri florale.

Parfum oriental

Dulce oriental - chihlimbar
    De obicei conțin elemente florale, balsamic-animale, citrice, chihlimbar de vanilie. De multe ori completate cu arome verzi și picante, la care se adaugă componente dulci de chihlimbar. La versiunea pentru bărbați se amestecă cihlimbar, aromă de miere și bază de vanilie.
Picant oriental (picant)
    De obicei conține elemente precum nucșoară, cuișoare, scorțișoară, garoafe, chihlimbar, cedru, lemn de santal. Se adaugă și iasomie, ylang-ylang și câțiva salicilați.

Parfum citric

Chiparos fructat
    Aromă tipică grea a fructelor, a cărei componentă principală este piersica.
Citric animal floral
    Această componentă este populară atât la bărbați, cât și la femei. Ingredientele animale adaugă la feminitate, în timp ce parfumul amar al pielii este masculin.
Citric floral
    Conține în principal elemente de gardenie (de ex. Paloma Picasso), trandafiri. De asemenea, este amestecat cu paciuli.
Chiparos proaspăt
    Conține compoziții de chiparos pur. Parfum ușor cu efect.
Chiparos verde
    Cea mai ușoară și proaspătă ramură de parfumuri de chiparos. Se utilizează elemente cu miros de iarbă sau frunze verzi, precum și elemente de mușchi de lemn, ace de brad, frunze proaspete. De ex. Dior - Fahrenheit.
Chiparos lemnos
    Conține în principal elemente: - lemn de santal, paciuli, andropogon, vetiver, cedru.
Chiparos năbuc (piele) și chiparos tutun
    Aceste parfumuri sunt adesea combinate cu elemente picante și pe bază de plante.
Chiparos conifere
    Parfumuri obținute din extracte din lemn și conifere.

Parfum fouger

Fouger proaspăt
    Predomină componenta de lavandă. Este îmbogățit cu arome picante, ierburi picante și un miros proaspăt de lemn.
Fouger floral
    Parfumul floral este adăugat de floarea de portocal, ciclamen, crin de vale, neroli.
Fouger lemnos
    Mai ales substanțe sintetice moderne care miroase a ambră și a lemn rar.
Fouger dulce - ambră
    Caracterul acestei compoziții este un parfum dulce împreună cu ambră. Se adaugă și elemente de cumarină.

Parfum de citrice

Citric floral
    Conține elemente delicate din plante. Este folosit și ca parfum unisex.
Fantezie de citrice
    Conține componente din uleiuri esențiale de citrice și elemente sintetice moderne. Include diverse tipuri de colonii.
Verde citric
    Elementele fructate și verzi sunt adăugate parfumului de citrice de bază.

Parfum de lavandă

Lavandă proaspătă
    Nu conține alte componente. În fabricație se folosește un parfum pur de lavandă. Este mai mult o apă parfumată.
Lavandă condimentată
    Varianta condimentată cu parfum de ace de brad. O prospețime deosebit de picantă.

Compoziţie:

Parfum (extract)
    Conține 15 până la 30% compoziție parfumată în alcool concentrat.
Apă de parfum (Eau de Parfum, EdP)
    Conține 8 până la 15% compoziție parfumată în aproximativ 85-90% alcool.
Apă de toaletă (Eau de Parfum, EdT)
    Conține 4 până la 8% din compoziția parfumată în aproximativ 80% alcool.
Apă de colonie (Eau de Cologne, EDC)
    Conține 3 până la 5% din compoziția parfumată în aproximativ 70% alcool